Testicolul necoborat

Testicolul necoborat – afectiune cunoscuta si sub denumirea de criptorhidie – reprezinta o afectiune destul de frecventa. Denumirea de criptorhidie este uneori derutanta, motiv pentru care este folosita denumirea de “testicol necoborat”.

Sa explicam de ce: in criptorhidie testicolul nu coboara niciodata din abdomen in scrot, pe cand testicolul necoborat se deplaseaza inspre scrot, dar nu complet. Acest lucru se intampla in cele mai multe cazuri, motiv pentru care folosim denumirea de testicol necoborat. Afectiunea poate afecta unul sau ambele testicole.

 • Testicolul necoborat sau criptorhidia reprezinta o afectiune nedureroasa.
 • Afectiunea este congenitala (adica prezenta de la nastere).
 • Sunt afectati 1-2% din baietei. Baieteii nascuti prematur sunt afectati mai frecvent.
 • Cu cat copilul este mai prematur, cu atat sansele de a avea testicol necoborat sunt mai mari.
 • Testicolul care nu coboara in scrot este mai expus traumelor si torsiunii testiculare (cand fluxul sangvin este intrerupt), facand testiculul neviabil (necrozat).
 • In unele cazuri – aproximativ 20% din cazuri – un testicol necoborat se va rezolva de la sine in primele 3-4 luni de viata ale copilului. In acest caz nu este nevoie de interventie chirurgicala.

Parintii copilasului diagnosticat cu testicol necoborat se ingrijoreaza adesea, “Va putea fiul meu sa aiba copii?”. Din fericire, raspunsul este DA in majoritatea cazurilor cu testicol necoborat unilateral.

Conecintele pe termen lung sunt rare, dar trebuie sa le aveti in vedere:

 • Testicolul necoborat poate creste riscul de infertilitate, mai ales cand sunt afectate ambele testicole. Totusi, baietii care au testicol necoborat unilateral au aceeasi rata de fertilitate precum cei care nu au avut aceasta afectiune.
 • Baieteii care au testicol necoborat bilateral – un procent mult mai mic de pacienti – poseda o rata de fertilitate cu mult scazuta.
 • Testicolul necoborat este usor mai predispus sa dezvolte cancer testicular, chiar cu interventia chirurgicala efectuata. Totusi, interventia poate sa reduca riscul dezvoltarii cancerului. Parintii trebuie sa stie ca sunt rare cazurile de cancer legate de testicolul necoborat
 Testicul-necoborat-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-01 Testicul-necoborat-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-02

 

Ce reprezinta un testicol necoborat ?

In timpul dezvoltarii fetale, testicolul se formeaza in abdomen langa rinichi. Pana la nastere, testicolul trebuie sa migreze asa incat sa se afle in scrot. Daca unul sau ambele testicole nu coboara, baietelul are afectiunea denumita testicol necoborat.

Este interventia chirurgicala intotdeauna necesara pentru a trata testicolul necoborat?

Unele testicole necoborate se vor deplasa in final in pozitia adecvata fara niciun fel de tratament, in primele 3-4 luni de viata ale bebelusului; cand nu se intampla asta , ele trebuie coborate chirurgical.

Care sunt problemele asociate cu testicolul necoborat?

Testicolele necoborate pot creste riscul de infertilitate. In mod normal, cand testicolele se afla in scrot, sunt cu 3-5 grade mai reci decat daca ar ramane in cavitatea abdominala. Temperaturile mai inalte din corp pot sa dauneze dezvoltarii testicolului si pot afecta producerea de lichid spermatic sanatos.

Testicolul necoborat este putin mai predispus sa dezvolte cancer testicular, chiar cu interventia chirurgicala efectuata. Avantajul interventiei este reprezentat de faptul ca aduce testicolul in pozitia corecta si permite autoexaminarea de rutina, ceea ce duce la depistarea timpurie a unor anormalitati mai tarziu in timpul vietii.

 

Cauzele testicolului necoborat

Ce duce la aparitia acestei afectiuni?

Expertii au inca de identificat orice cauza care ar putea duce la apritia afectiunii. Urmatorii factori pot sa afecteze descinderea normala si dezvoltarea testiculului:

 • anatomia anormala
 • sanatatea mamei in timpul sarcinii
 • probleme hormonale
 • influenta mediului inconjurator

Semne si simptome ale testicolului necoborat

Care sunt simptomele testicolului necoborat?

La un baietel afectat de testicol necoborat unul sau ambele testicule fie par sa lipseasca din scrot, fie nu pot fi palpate in scrot.

Daca ambele testicole sunt necoborate, scrotul este de regula mic si aplatizat. Daca doar un testicol este necoborat, scrotul poate aparea asimetric.

Daca testicolul pare sa fie “uneori acolo si alteori nu”, spunem ca este retractil sau flotant. Aceasta situatie nu este patologica si nu necesita tratament.

Intrebari frecvente

Testicolul necoborat produce durere?

Nu, copilul dumneavostra nu simte niciun disconfort asociat cu afectiunea.

Are copilul nevoie de investigatii radiologice?

In multe cazuri, un medic nu reuseste sa palpeze un testicol necoborat prin palpare.Totusi, investigatiile imagistice nu sunt necesare pentru a evalua un testicol care nu a coborat in scrot.

Ecografia, computer-tomograful (CT) si rezonanta magnetica nuclear a(RMN) nu s-au dovedit a fi benefice sau de ajutor in managementul testicolului necoborat.

Are nevoie copilul meu de interventie chirurgicala?

Daca testicolul nu coboara de la sine, chirurgul pediatru va recomanda cel mai probabil interventia chirurgicala pentru a aduce testicolul in scrot pana la prima aniversare a baietelului. Interventia, denumita orhidopexie, este necesara pentru a imbunatati imaginea despre sine a copilului in timpul adolescentei si perioadei de adult, si cel mai important, pentru a reduce riscurile pe termen lung de cancer sau infertilitate.

 • Testicolele necoborate pot creste riscul de infertilitate. In mod normal, cand testicolele se afla in scrot, sunt cu 3-5 grade mai reci decat daca ar ramane in cavitatea abdominala. Temperaturile mai inalte din corp pot sa dauneze dezvoltarii testicolului si pot afecta producerea de lichid spermatic sanatos.
 • Orhidopexia, de asemenea face posibila pentru tineri examinarea de rutina a testiculului pentru depistarea oricaror anomalii, inclusiv cancer.

Cum poate orhidopexia sa reduca sansele de infertilitate sau de a dezvolta cancer testicular pentru baietelul meu?

Orhidopexia aduce testicolul in scrot unde temperatura de functionare este cea adecvata, imbunatatind prin urmare sansele ca el sa devina un adult fertil.

Vor arata normal organele genitale ale baietelului meu?

Chirurgul trebuie sa faca tot ce ii sta in putere pentru ca organele genitale ale copilului sa arate normal. Interventiile ulterioare nu sunt de regula necesare. Totusi copilul va fi evaluat periodic pe parcursul ingrijirii si in etape diferite ale dezvoltarii.

Va trece copilul meu prin etapa pubertara?

Da, copilul dumneavostra va trece prin aceasta etapa ca toti ceilalti.

Daca voi mai avea un baiat, va fi si el afectat de testicol necoborat?

Nu exista nici o dovada cum ca afectiunea ar avea o componenta genetica.

Va putea fiul meu sa practice sporturi?

Cu siguranta! Ne asteptam ca fiul dumneavoastra sa aiba o copilarie normala, activa exact ca fratii, prietenii si colegii sai de clasa.

Va putea fiul meu sa procreeze?

 • Testicolul necoborat poate creste riscul de infertilitate, mai ales cand sunt afectati ambele testicole.Totusi, baietii care au testicol necoborat unilateral au aceeasi rata de fertilitate precum cei care nu au avut aceasta afectiune.
 • Baieteii care au testicol necoborat bilateral – un procent mult mai mic de pacienti- poseda o rata de fertilitate cu mult scazuta.

Care sunt sansele ca fiul meu sa dezvolte cancer testicular mai tarziu?

Baieteii cu testicol necoborat sunt usor mai predispusi sa dezvolte cancer testicular, chiar daca se efectueaza interventia, cu o incidenta de sub 10%. Totusi, studii recente sugereaza ca pozitionarea adecvata ajuta la detectarea timpurie a anomaliilor, care ajuta la reducerea incidentei malignitatilor.
Vestea buna este ca la varsta asta si la progresele medicinei nimeni nu moare de cancer testicular.

Cum va diagnostica medicul fiului meu,  testicolul necoborat?

Un medic de familie va efectua o inspectie amanuntita a organelor genitale si va incerca sa localizeze testicolul daca nu este prezent in scrot. Daca nu se poate palpa testicolul micul pacient va fi trimis catre un chirurg pediatru pentru o examinare mai detaliata si pentru a exclude doua conditii:

 • Testicolul ectopic – Daca scrotul este gol, medicul va incerca intai sa determine daca baietelul are testicol ectopic, o afectiune inrudita cand testicolul este deviat de la calea sa normala de coborare si ca urmare, este situat intr-o pozitie anormala inafara caii normale de decindere. Pentru a verifica, medicul va palpa zonele unde testicolul ectopic este frecvent situat.
 • Testicolul retractil – Testicolul retractil intra si iese din scrot. Medicul va incerca sa excluda aceasta conditie incercand sa aduca testicolul in jos. Daca testicolul poate fi adus in scrot, este retractil si nu necesita tratament.

Daca medicul determina ca testicolul nu este ectopic sau retractil, diagnosticul este de testicol necoborat.

Cum se trateaza testicolul necoborat?

Daca testicolul nu coboara de la sine in primul an de varsta, medicul trebuie sa recomande interventia numita orhidopexie pentru a aduce testicolul in scrot.

Orhidopexia

 • Daca testicolul se palpeaza in regiunea inghinala, orhidopexia se va face printr-o mica incizie in zona inghinala. Chirurgul va elibera testicolul din locatia sa abdominala si il va aduce in scrot. Copilasii se vor externa in ziua interventiei sau a doua zi dimineata.
 • Daca tetsicolul nu poate fi palpat (asa cum se intampla la unul din 5 baietei), acesta poate fi situat intra-abdominal sau poate fi absent. O explorare amanuntita este necesara pentru a ne asigura ca testicolul nu este lasat in abdomen, pentru a functiona corect si a evita riscul de cancer.
 • Unele testicole au coborat in scrot dar nu au crescut si nu sunt functionale. Este mai bine ca ele sa fie excizate.

Testicul-necoborat-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-03

 

Este interventia necesar din punct de vedere medical?

Nu este obligatorie dar este foarte recomandata pentru evitarea infertilitatii si a cancerului testicular.

De cate interventii are copilul meu nevoie?

In marea majoritate, o singura interventie este suficienta.

La ce varsta are loc interventia?

Cele mai multe trebuie efectuate intre 6 luni si 1 an de varsta.

Care pot fi complicatiile interventiei?

Complicatiile sunt relativ rare dar in unele cazuri pot aparea sangerari sau infectii (ca la orice interventie). Cea mai comuna este cand testicolul urca in abdomen din nou si va fi nevoie de o alta interventie. Extrem de rar testicolul isi poate pierde aportul vascular si va deveni neviabil.

Cat va ramane fiul meu in spital?

Copii vor fi externati in ziua interventiei sau a doua zi dimineata.

Ce se intampla dupa interventie?

Fiul dumneavoastra poate simti un disconfort dupa interventie, dar majoritatea se simt mai bine dupa prima zi. Medicul poate sa recomande evitarea sezutului sau calaritul de jucarii pentru doua saptamani pentru a evita traumatizarea testicolului.Va puteti astepta la controale anuale pentru monitorizarea dezvoltarii testicolului.

Dr-Adrian-Surd-medic-specialist-chirurgie-pediatrica-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-adi-surd In speranta ca v-am ajutat cu informatii utile,
va doresc multa sanatate!
Dr. Adrian Surd, medic specialist Chirurgie Pediatrica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

123 Responsesto “Testicolul necoborat”

 1. Alina says:

  Buna seara,
  Urmaresc cu interes articolele dvs si va multumesc pt toate informatiile pretioase. Am un baietel care in luna mai va implini 6 ani. Eu am observat ca unul din testicole nu e coborat, sau mai bine zis apare doar dupa baita, apoi parca se retrage in partea de sus. In urma unei radiografii dr a spus ca se afla in canalul caudal. Dupa parerea dvs necesita interventie chirurgicala sau e vorba de un testicol retractil? Va multumesc!!

  • Buna ziua si multumesc pentru aprecieri.Daca testicolul poate fi adus in scrot si ramane o perioada acolo atunci se cheama flotant si nu se opereaza.Daca urca imediat inapoi atunci cel mai probabil trebuie intervenit pentru ca in 90% din cazuri testicolul necoborat se asociaza cu un orificiu herniar patent.Sanatate!

 2. Irina says:

  Buna, spuneti-mi va rog, daca la o lunita copilul a avut hernie inghinala la care a fost operat de urgenta si tot o data a fost coborit testiculul, acum la 1,5 ani de parca ar fi gol scrotul si la palpare nu se simte, ce ar insemna aceasta? Multumesc

  • Buna ziua.La varsta de o luna operatia necesita atentie maxima pentru ca elementele vasculare sunt atasate de sacul herniar si pot fi lezate.S-ar putea ca testicolul sa se fi atrofiat sau a fost prins in aderente pe canalul inghinal.Trebuie o ecografie daca nu se palpeaza nici pe canal.sanatate!

   • Irina says:

    Spuneti-mi va rog eco aveti invedere usg sau vreun aparat mai performat? Daca e atrofiat ce este? Sau urmarile?
    Daca a fost prins pe canalul inghinal trebuie inca o interventie?

 3. Gina says:

  Buna seara.Am un baietel de 6 ani care are testicole flotante.Spuneti-m ce este de facut este de operat.Multumesc frumos.

 4. Lili says:

  Buna seara! baietelul meu care implineste 5 ani in iunie, are testicole flotante bilateral. Am venit acum de la un chirurg pediatru, a zis ca nu e nevoie de operatie pt ca are canalele lungi si cand a tras de ele au coborat (au urcat de stres, cand am ajuns acolo erau coborate), doar ca ne-a prescris pregnyl fara prea multe explicatii, avantaje, dezavantaje, analize necesare, etc….ci pur si simplu cand am fiola, sa merg pt injectii. As dori si parerea dvs daca se poate, in ce masura il ajuta, daca il ajuta, ce rau ar putea face acest pregnyl,cui tb sa ma adresez inainte, ma gandesc sa cer si sfatul unui endocrinolog. multumesc anticipat!

  • Buna ziua.Sunt total impotriva tratamentului hormonal pentru ca duce la agresivitate si accentuarea caracterelor sexuale secundare.Daca ei au dimensiuni normale si sunt prezenti si fara ajutor in scrot atunci se urmaresc.Intotdeauna sunt asociati cu un orificiu mai mic sau mai mare de hernie de aceea urca si coboara datorita contractiilor muschilor cremasteri.Sanatate!

 5. Teodora Hodisan says:

  Buna ziua. Baiatului meu in varsta de 2 ani si 9 luni i-au urcat testiculele, se simt inghinal, coboara la baita si cateodata si in timpul zilei(mai rar), asta dureaza de 3 saptamani. S-a mai intamplat si in trecut, dar a durat doar 1 saptamana dupa care au coborat. E nevoie de interventie chirurgicala? Va multumesc anticipat! Numai bine!

 6. Diana says:

  Buna ziua, am un baietel care implineste acum 7 ani, am fost cu el la un specialist care i- a pus diagnosticul de testicule migrante in canal inghinal bilateral si mi-a recomandat Pregnyl. Daca nu merge tratamentul mi-a spus de operatie. As dori foarte mult si sfatul dumneavoastră, si daca se poate o consultatie. Multumesc

  • Tratamentul hormonal este o tampenie inventata de unii sa mai scoata un ban.in primul rand la varsta de 7 ani e tarziu,efecctele adverse pot fi pronuntate si testicolul aproape intotdeauna nu coboara din cauza unui obstacol mecanic.Daca doritu gasiti numarul de telefon pe site ma puteti suna oricand.Acum sunt la Bucuresti la un curs de laparoscopie.Sanatate!

 7. Cazacu alina says:

  Buna ziua ! Sunt mămica unui băiețel de 10 luni care nu are un testicul coborât dar care se poate identifica si palpa undeva mai sus as vrea sa știu dc exista vreun tratament sau doar chirurgical. Va multumesc

  • Buna ziua.Stiu ca exista medici care recomanda tratament hormonal dar are efecte adverse mari, creste testicolul si ai impresia ca a coborat dupa care urca la intreruperea tratamentului.Din pacate singura solutie viabila este tratamentul chirurgical.daca ar fi copilul meu asta as face.Sanatate!

   • diana says:

    Multumesc, as dori sa vin cu copilul la dumneavoastră. Când va pot găsi la spital ptr o consultatie?

    • Buna seara.Din pacate luna aceasta sunt la Bucuresti pentru atestatul de Chirurgie laparoscopica.La Spital in Cluj voi avea prima garda in ultima sambata din luna iunie.Daca doriti mai repede sambata viitoare voi fi in Cluj si va puteti programa la BlueLife Medical Center in Obervator.Dar nu e tarziu nici peste 3 saptamani.Sanatate!

 8. diana says:

  Buna ziua, am un baietel de 7 ani pe care medicul specialist l-a diagnosticat cu testicole migrante in canal inghinal bilateral, tratament cu Pregnyl 6 săptămâni. Alte informatii nu am primit. Va rog sa mă ajutati cu un sfat, chiar o consultatie dc se poate. Multumesc.

 9. Nicu says:

  Buna ziua,
  Ma numesc Nicolae si am 28 de ani (in oct fac 29). Am fost nascut prematur la 6 luni si 3 sapt. Am avut un testicol necoborat, dar operatia s-a realizat la varsta de 7 ani (ziceau doctorii ca sunt prea mic pt operatie si de aceea m-a operat asa tarziu). Dupa operatie, am realizat ca testicolul coborat este foarte mic fata de celalalt, dar doctorii au zis ca este in regula. Am neglijat acest aspect multi ani considerand ca totul este in regula, dar acum cateva zile mi-a zis un doctor gastrointestinal si hepatolog ca as putea face cancer testicular, deoarece nu este coborat suficient de mult in scrot testicolul operat. Cred ca nici nu s-a dezvoltat normal acest testicol de indata ce este asa de mic (el se simte la pipait, dar este prea bagat in abdomen, ca si cum jumatate ar fi in scrot si jumatate in abdomen…chiar am intrebat un dr daca cumva mi s-a taiat din greseala in timpul operatiei de este asa de mic). Dvs. considerati ca este necesara o operatie de extirpare sau poate ramane asa? Operatia va fi fara anestezie totala? (cand am avut operatia la 7 ani mi s-a facut anestezie partiala, am ramas cu sechele de atunci din cauza tipetelor celorlalti copii de dinaintea mea si mai ales din cauza durerii, simteam ca ma taiau pe viu). Va multumesc anticipat pentru intelegere si raspuns. Toate cele bune!

 10. Alina Milas says:

  Buna seara,
  Va rog sa-mi spuneti cum pot lua legatura cu dvs sau unde se poate face o programare pt un baietel de 6 ani cu probleme la unul dintre testicole. Va multumesc!! O seara frumoasa!!
  Alina Milas

 11. Dana says:

  Buna ziua,am un băiețel in varsta de 7 ani, iar unul dinte testicule nu este coborât in scot.La palpare se simte pe canal. Ce ne recomandați operatia sau tratamentul hormonal. Multumesc!

 12. Dana says:

  Buna ziua, am ajuns la chirurg cu baiatul de 7 ani, a spus ca testiculul este dezvoltat bine dar sta mai sus de cum este normal si nu coboara.Mi-a recomandat doua injectii Pregnyl 1000 ui la trei saptamani una de alta.Care pot fi reactiile adverse dupa administrarea acestor injectii?
  Multumesc!

 13. Ana says:

  Buna ziua! Am nascut baietelul fara testicolul stang.La sfatul medicului i-am facut ecografie la 6luni, la12 si 18luni -nu s-gasit nimic, am facut si rmn insa din cauza gazelor prezente in burtica nu s-a vazut nimic…Baietelul are 1an si 8luni,ce ne recomandati?Este posibil ca acel testicol sa nu existe deloc ?Va multumesc!

  • Buna ziua.Agenezia testiculara (lipsa testicoluluu)este extrem de rara.medici specializati in interpretarea RMN la cei mici nu prea sunt.Pe deasupra.nici in cel mai.mare centru de chirurgie pediatrica din Boston nu fac RMN pentru aceasta afectiune.Si acolo si peste tot in lumea civilizata se exploreaza la varsta de 1 an.Poate fi chiar pe canalul inghinal sau in abdomen dar mascat de tesuturi.Sansele sa nu fie deloc sau sa fie doar un rest din cauza unei torsiuni in antecedente sunt foarte mici.Daca ramane blocat undeva riscul ca mai tarziu sa nu se detecteze o eventuala malignizare este mare.In plus isi pierde functia.
   Sanatate!

 14. Cazacu says:

  Buna ziua sunt mămica unui băiețel de 1an si doua luni care a fost diagnosticat cu testicul necoborat , aceasta problema se remediază doar chirurgical si de preferat pana la ce vârsta?cum putem lua legătura cu Dvs? am vrea sa venim cu el la un consult. Mulțumim

 15. oana says:

  Buna seara! Am fost cu baietelul la operatie la dv acum o săptămână jumătate. A venit cineva la noi da-i scoată ata dar nu a reusit numai jumate. Blochează ceva înăuntru si desi a tras cu forta nu a reusit. Cum sa procedam? Multumesc

 16. Daniel says:

  Bună ziua. Am și eu o întrebare la dumneavoastră. Am un băiețel de 2 luni și la naștere nu a avut un testicul coborât. Acum e aproape în săculeț dar se vede cu ochiul liber ca e vânăt ( o culoare albăstrui-violet). Va rog sa-mi spuneți care e cauza culorii testiculului și ce pot face. Mulțumesc.

 17. Teo says:

  Buna ziua! Avem un baietel de 7 luni si de cele mai multe ori unul dintre testicule nu se afla in scrot.La baita am observat ca sunt la locul lor, insa de cate ori il schimb unul nu e acolo.Credeti ca e nevoie de un consult?
  Multumesc

 18. Pop says:

  Am un baietel de 1an si o luna,la nastere a fost diagnosticat cu testicol fluctuant…la baita are tendinta sa coboare,dar nu ramane coborat…sunt sanse sa mai coboare sau este nevoie de operatie sau ar fi nevoie de o consultatie mai amanuntita in acest caz?

 19. Dan Greta says:

  Buna seara.Ma numesc Greta Dan si am un baietel de 6 ani, are un singur testicul, marimea lui este de 3 centimetri, cand i-am facut filmul ni-sa zis ca marimea testiculului ar fi ca la un baietel de 14 ani.Va rog sa-mi spuneti, cum sa procedez, daca facem tomografia se va vedea daca are unul necoborit?

 20. Lumi Ionescu says:

  Buna seara! Am un baietel de 4,5 ani care are un testicul flotant. Am fost la 2 medici chirurgi diferiti: unul a spus ca trebuie operat, iar celalalt, ca nu e nevoie. Nu stiu ce sa fac.
  O alta problema, pe care am sesizat-o de curand, este ca, dimineata, atunci cand se intareste ‘cocoselul’, acesta ramane orientat in jos, nu se ridica. E normal? Care ar fi problema si ce solutie exista?
  Va multumesc anticipat, domnule doctor!

 21. nicoleta says:

  Buna ziua, dle doctor!

  daca la nastere si dupa aceea, au fost prezente ambele testicule in scrot, iar la 11 luni s-au retras mai in sus,nu se mai vad in scrot,de 2 zile,inseamna ca sunt flotante? daca cele flotante nu se opereaza, cum se rezolva aceasta problema?

  multumesc mult!

 22. Lavinia says:

  Buna ziua, am un baietel de 2ani si 8 luni care are testicole flotante.La un consult, chirurgul mi-a spus ca de la 3 ani trebuie sa ii dea niste injectii pentru fortificarea testicolelor. Sunt necesare? Mentionez ca acest chirurg fara sa ma intrebe l-a decalotat fortat pe baietelul meu provocandu-i durere si inflamare si certandu-ma ca nu l-am spalat bine fiind plin de smegma.Eu nu as dori sa il mai decalotez, mai ales ca baietelul meu e foarte speriat de durerea ce o resimte (e a 3-a zi de la decalotare), e nevoie sa continui decalotarea sau pot sa nu o mai fac si sa se decaloteze singur cand e vremea? Poate avea consecinte neplacute?multumesc!

  • Buna ziua.Acel doctor a tras de el.Acum va face cicatrici ce sunt sanse mari sa necesite mai tarziu interventie daca nu-l mai decalotati.Spuneti-i desteptului ca aia nu e mizerie ci smegma,celule descuamate ce ajuta in timp decalotarea.Legat de injectii pentru “fortificare” sa si le administreze dansului.Sanatate!

 23. aura says:

  Buna seara! Băiețelul meu in vârstă de 6 ani si 11 luni are probleme cu fimoza si as dori sa stiu cum anume va pot contacta pt.o programare.Multumesc!

 24. Simona says:

  Buna seara!
  Am citit topicul de pe site-ul dvs. despre testicul necoborat. Am un baiat de 11 ani si 5 luni care are penisul mult in interior, in exterior el este de 1 cm. (cand face pipi se chinue ca sa nu isi ude pantalonii).
  El s-a nascut cu hidrocel la ambele testicule, dar pana la varsta de 1 an s-a resorbit.
  La varsta de 7 ani am fost cu el la endocrinolog, deoarece mi se parea ca puta nu se dezvoltase de loc de la nastere. Doctorul mi-a spus ca un testicul nu a cazut in scrot, dar nu e nici o problema, ca pana la pubertate coboara si atunci glandul va iesi inafara. Nu prea am fost convinsa, deoarece mai am un baietel de 4 ani, iar la el sunt coborate.
  La 9 ani am mers la Parhon si acolo mi s-a spus ca este bine, sa nu-mi fac probleme , ca la pubertate se remediaza.
  Nu stiu daca este normal ca 75% din gland sa fie in interior (in abdomen)
  Ce imi recomandati?

 25. Mihaela says:

  Buna seara. As dori sa ma stiu parerea d-voastra in legatura cu situatia baietelului meu de 2 ani si 8 luni : daca la baie in apa calda se observa testicolele,insa in rest nu prea le simt sau vad,vorbim despre testicole retractile sau necoborate? Mentionez ca baietelul sufera si de hipospadia penian anterior.Am consultat si un dr.in Ungaria care ne-a spus ca la varsta pubertatii ele se vor fixa singure in scrot si ca situatia de acum nu influenteaza functionalitatea lor,iar un alt dr.din Timisoara ne-a recomandat niste injectii cu hormoni sau operatie pentru fixarea lor .Multumesc

 26. Gabriela says:

  Buna ziua am un băiat de 10 ani a fost diagnosticat cu hipospadias si a fost operat apoi de vrei 3 ani se la operație un testicul urca si coboară adică este retractabil ce ar trebui sa fac .

 27. Cristina says:

  Buna ziua! Am un băiețel de 6 luni cu un testicul necoborat in scrot, dar care este pe canalul inghinal, foarte aproape de scrot. Mi s-a dat sa ii fac o ecografie din care reiese ca sunt in limite normale ambele dar la radiografie nu se vad nucleii de creștere al capilor femurali ( din cauza ca e mai grasut mi s-a spus). Asta ar fi o problema? Se poate opera pana la vârsta de un an, sau ar trebui intervenit mai urgent?

 28. Bejan Marian says:

  Buna ziua. As dori sa va adresez o intrebare. Cnd eram mic m-am confruntat si eu cu aceasta problema “necoborarea unuia dintre testiculi in scrot”. Parintii mei nu au tinut cont de acest lucru si am ajuns pana la varsta de 14 ani cand m-am deci sa le spun despre aceasta problema. Am fost operat de urgenta deoarece era risc de malignizare a respectivului testicul si Dna doctor a spus ca a fost o operatie cu succes. Acum am varsta de 25 de ani si ma gandesc impreuna cu sotia mea sa facem un copil. Credeti ca as putea intampina probleme in posibilitatea de a avea copii???.. Va multumesc foarte mult. Cu multa stima Marian Bejan.

 29. Otilia says:

  Buna ziua,interventia pentru testicolul necoborat la un bebelus de 1an si 5 luni se realizeaza laparoscopic sau clasic?Care este diferenta dintre cele doua si din punctul dvs de vedere care este cea mai indicata…

 30. Serban Andreea says:

  Buna ziua imi puteti spune daca baietelul este mai mare 3-4 ani si se constata ca nu are un testicul coborat,cum se procedeaza?sau care sunt riscurile fiind mai mare ca varsta si nu a fost sesizata aceasta problema pana atunci?Multumesc pentru timpul acordat

 31. Bună dimineața știu ca a mai fost aceeași întrebare dar nu înțeleg. …bebelușul meu are 3 luni și 4 zile și pana aseară testiculele au fost tot timpul la locul lor în scrot.acum sunt sus au mai coborât la baita. ..urca și coboară dar mai mult sunt sus.de ce după 3 luni ?ce ar trebui să fac medicul de familie a zis ca e bine dar nu am încredere. …

 32. maria says:

  Am un baietel de 3ani si 6luni testicolul drept necoborat. In ecografie scrie ca este in canalul inghinal la 2cm de scrot supra si subiacent in canalul inghinal cantitate mica de lichid cu dimensiunea de 13.6mm.
  Am fost la un medic chirurg pediatru si mi-a prescris tratament cu pregnyl 1500um 6 saptamani.
  Credeti ca va cobora cu acest medicament sau trebuie intervenit chirurgical?
  Va multumesc foarte mult.

 33. Flory says:

  Buna seara.Am operat baietelul de 3 ani,acum 2 zile de hernie inghino-scrotala in partea dreapta.Operatia a fost ok,vad ca se recupereaza bine (merge,mananca normal),dar refuza sa faca pipi deoarece zice ca il doare si am observat caci testiculul drept este cam vanat.Este normal asa ceva dupa operatie? Va multumesc.

 34. Flory says:

  Nu a fost operat la testicul,ma gandesc ca poate de teama ca l-ar durea refuza sa faca pipi.Dar acea vanataie va disparea treptat sau trebuie sa ii dau cu ceva? Sa imi fac griji?Va cer sfat pentru ca nu am reusit sa dau de medicul care l-a operat si aveam nevoie de un raspuns.Va multumesc.

 35. nico says:

  Buna ziua!
  testicolele fiului meu de 1 an si 7 luni sunt in scrot la baita sau cand e cald,cand il scot din baie mai sunt acolo, insa de indata ce ii pun pampers sau il dau cu crema sau ii ating zona respectiva urca instant. este o reactie psihologica?sau sunt retractile?cand era bebelus le avea mereu in scrot.aproape de fiecare data cand ma uit acolo nu sunt in scrot, si cateodata vad cum urca deoarece se vede contractia muschilor care le duce in sus, si mi se pare ca face intentionat pt ca isi contracta si abdomenul.la testicolele flotante/retractile poate fi ascoiata o hernie?deocamdata nu se vede ca ar fi hernie, insa aceasta se poate descoperi si la o varsta mai mare?
  multumesc

 36. Daraban Madalin says:

  Buna seara , am un băiețel in varsta de 9 zile
  Am fost la un control inopinant si dr pediatru a observat ca un testicul nu este coborat . Ce se poate face in acest caz?
  Va mulțumesc !

 37. Ana maria says:

  Până la ce vârstă se poate face intervenția de coborâre a testiculului?

 38. Violeta says:

  Buna ziua,
  Baietelul meu de un an si opt luni a fost operat acum aproape 3 saptamani pentru coborarea testicolului.Cum ar trebui sa arate dupa operatie? Mie mi se pare la fel,adica locul gol si se simte tare in jurul operatiei si putin umflat ca si cum testicolul este in regiunea inghinala,nu la locul lui,ca celalalt.
  Va rog mult sa imi raspundeti.Multumesc frumos.

 39. anca Claudia lupu says:

  Bună seara.am un băiețel de 6 ani și jumătate. Unul dintre testicule nu este coborât,uneori îl găsesc mai jos dar nu ca și celelant .urca și coboară. .Pana acum ceva timp îmi spuneam ca e normal,ca o sa coboare,dar se pare ca nu vrea.mă puteți sfătui cu ce as putea face.
  Va mulțumesc!

 40. Alina says:

  Buna ziua,
  Unde va putem gasi ai in ce interval orar? Este nevoie de trimitere de la medicul de familie?
  Va multumesc!

 41. Carmen Lazuran says:

  Bună ziua,
  Mulțumim pentru articol!
  Sunt mămica unui baietel de 1 an și 6 luni, diagnosticat cu testicul necoborat iar articolul detaliat si răspunsurile Dumneavoastră mi-au prins bine acum înainte de intervenție.
  Încă o data MULȚUMIM!

 42. Nico says:

  Buna seara! Baietelul meu a fost diagnosticat la nastere cu testicol necoborat dar este palpabil in zona inghinala. Neonatologul mi-a spus sa nu imi fac griji insa eu ma consum foarte mult din aceasta cauza. Faptul ca este palpabil imi garanteaza oarecum faptul ca ar cobora pana la 6 luni? Daca nu, sa mai astept pana la 1 an pt interventie? Momentan avem o luna. Multumesc

 43. david mihai romulus says:

  pana la 13 ani nu i sa cobarat un testicul…ce pot face …un sfat va rog?

 44. Alina says:

  Buna seara. Am si eu o intrebare daca se poate..
  Tocmai am aflat de curând ca iubitul meu are aceasta problema…s.a nascut cu aceasta necoborare a unui testicul iar părinții au refuzat sa ii faca o intervenție chirurgicală pentru ca au considerat ca nu o sa fie bine sau se poate intampla altceva mai rau
  Ce vreau eu sa stiu este….
  El a ajuns la vârsta de 32 de ani si ma intereseaza daca se mai poate face ceva si ce anume???
  Astept cu nerăbdare răspunsul d-voastră!!
  Mulțumesc!!!
  O seara buna!!!

 45. Adriana says:

  Buna seara! Am intrat pe site sa ma documentez si am vazut ca pot sa iau legătură cu dumneavoastra. As vrea sa va adresez o intrebare legată de băiețelul meu in vârstă de 7 ani.El nu are tot timpul testiculele coborâre. Le gasesc uneori după masa, dar coboară in scrot, nu le gasesc tot timpul coborâre. Este vreo problemă? Are nevoie de operatie ? Mulțumesc!

 46. Dous says:

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare daca se poate..
  Am fost operat acum 1-2 ani pentru un testicul necoborat, operatia nu a avut nici o problema, dar testiculul meu nu a mai crescut de atunci. Va ramane la aceasta dimensiune mereu sau cu timpul va creste? Daca ramane la aceasta dimensiune e posibil sa existe vreo problema pe viitor ?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

 47. Iulia says:

  Buna ziua. Am un baiat de 2 ani si 9 luni si abia acum a observat pediatra ca nu are testicolele coborate. Luni voi merge la chirurg, dar e prea tarziu pentru operatie? Sunt sanse sa nu aiba probleme ulterior? Multumesc pentru raspuns.

 48. Mihaela says:

  Buna seara.
  Am băiețelul meu are 3ani si 10 luni.
  Iar ambele testicule apar in scot la băiță.
  Am fost la control si mia spus că sunt flotante.
  Dacă nu stau coborâte ci mai mult ridicate este nevoie de interventie chirurgicală.
  Ii poate afecta fertilitatea??? Multumesc mult.

 49. Antonio Carsa says:

  Buna seara! Am un baietel de 10 luni si am observat ca testiculul stang este mai ridicat decat cel drept. Acesta se simte la palpare si este vizibil doar ca e mai sus. Ar fi cazul unui consult sau ar trebui sa mai astept pana implinirea varstei de un an? Sunt sanse coboare in urmatoarele 2-3 luni. Va multumesc anticipat

 50. elena zamfir says:

  Buna ziua, am ajuns pe pagian asta dupa 2 zile de cautari si framantari. Baiatul de 5 ani, la un control de rutina,a fost diagnosticat cu testicul migrator. Pediatrul a incercat sa il caute in sac dar nu era.

  Vestea ne-a lovit caci nu ne asteptam la asa ceva, nimeni nu ne-a intrebat si sigur sigur imi amintesc in anii de purtat scutec ca am observat tesculele in saculeet atunci cand il stergeam.

  De 3 zile il pandesc ca sa il pipai dar el simte si imediat se emotioneaza, se strage saculetul si abia reusesc sa le simt. Am reusit o singura data la dus sa il pipai si am simtit tesculele in saculet, insa nu coborate jos de tot la fundul sacului ci mai sus.

  Peste 2 sapt avem programare la ecograf si urologul pediatru, pana atunci ma framant si imi fac scenarii. Intrebare, testiculele trebuie sa fie jos de tot? simpla prezenta in sac este ok?

 51. Ciprian says:

  Buna,am și eu o ne lămurire.Am un băiețel de 4 luni și nu au coborât testiculele în scrot dar testicolul stâng se simte în canal-inguinal as vrea un răspuns dacă pana la 6 luni nu coboară în escroc testiculele e nevoi de un tratament medical sau mai bine chirurgical(operatie)Va mulțumesc!

 52. Dana Popescu says:

  Buna seara! Am un băiat de 13 ani. Nu este născut prematur, testicolele au fost normale (ambele coborâte in scrot), dar copilul mi-a spus ca simte un testicol mai sus decât celălat(prescrotal). Am mers la medic si a spus că o să coboare în timp. Nu stiu ce să cred.Am reusit să facem o poză dar astept raspunsul de la dv

 53. Marius says:

  Buna ziua, am 18 ani si am testicul necoborat, in urma cu 5 ani am facut un ecograf in care am aflat ca nu se poate coborî. Ar trebui extirpat?

 54. Gabriela says:

  Buna ziua! Am un baietel de 4 ani, a fost operat anul trecut, la 3 ani, de testicul necoborat. Acum dupa un an , am mers la control dl doctor a spus ca este bevoie de a doua operatie, deoarece nu se afla in scrot. Totusi, dumnealui, l a gasit si l a adus in scot. Este necesara o a doua interventie, ce ma sfatuiti??? Si este foarte mic testiculul. Ast raspuns, va rog mult!!

 55. Cristina says:

  Buna seara,
  Am un baietel de 1 an si 2 luni, operat acum 2 saptamani bilateral. La 10 zile de la operatie, unul dintre testicule nu mai e in scrot. Il simt la o atingere usoara in apropierea scrotului..practic, unul e in sac, celalalt nu… Operatie se vindeca foarte bine, starea lui e buna. La control dr a zis ca este in regula dar, poate sunt nebuna si sper sa fiu, mie nu mi se pare asa pt ca nu mi-a explicat motivele. E posibil sa se retraga asa repede dupa operatie?
  Va multumesc

 56. Daniela says:

  Buna ziua,
  Am un baietel de 2 ani si nu are testiculele in scrot si are diagnosticul testicul flotant bilateral este necesara interventia?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hernia inghinala | Chirurg Pediatru Cluj - […] aceleasi indiferent daca interventia este uni sau bilaterala. Acest sfat este valabil si in cazul testiculului necoborat sau ectopiei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CommentLuv badge