Hernia ombilicala

Hernia ombilicala reprezinta o afectiune frecvent intalnita la copii, chirurgul pediatru fiind de multe ori consultat pentru a o evalua si la nevoie trata. Desi defectul herniar este prezent de la nastere, spre deosebire de alte hernii prezente in copilarie o hernie ombilicala se poate vindeca fara necesitatea unei interventii chirurgicale. Totusi, aceste hernii nu se vindeca intotdeauna (aprox 5%) si pot aparea complicatii care necesita interventie chirurgicala de urgenta (<0,2%). Intelegerea embriologiei, anatomiei, incidentei, evolutiei si complicatiilor este importanta pentru chirurgul care trateaza aceasta afectiune la copii.

Ce este hernia ombilicala si de ce apare?

Hernia-ombilicala-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-01

Cordonul ombilical contine de obicei doua artere, o vena, ductul omfalo-enteric, ramasite ale uracei si tesut conjunctiv.

Dupa nastere, inchiderea inelului ombilical este rezultatul interactiunilor complexe intre peretii laterali ai abdomenului care se pliaza inspre linia mediana, muschii drepti abdominali care fuzioneaza pe linia alba si contractia orificiului ombilical favorizata de fibrele elastice ale arterelor ombilicale obliterate. Proliferarea fibroasa a tesutului conjunctiv din regiunea ombilicala si stresul mecanic exercitat de contractia muschilor drepti abdominali contribuie la inchiderea orificiului ombilical.

Toate herniile ombilicale la copii sunt congenitale si apar ca o protuberanta prin inelul ombilical persistent.

Hernia-ombilicala-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-02

Sacul herniar este reprezentat de peritoneu, care este frecvent aderent de dermul tegumentului ombilical. Defectul fasciei ombilicale poate varia de la cativa milimetri la 5 cm sau mai mult. Marimea protruziei tegumentare nu este intotdeauna direct proportionala cu dimensiunile defectului fasciei.Uneori defecte mici pot determina formatiuni gigante, alarmante pentru parinti. Este important sa palpam defectul fasciei prin reducerea blanda a continutului sacului herniar pentru a stabili daca interventia chirurgicala trebuie sau nu sa fie efectuata.

Care este frecventa cu care apare?

Incidenta herniei ombilicale in populatia generala variaza in functie de varsta, rasa, varsta gestationala si afectiuni coexistente. In Statele Unite, incidenta herniei ombilicale in randul copiilor de culoare cu varsta de pana la un an variaza intre 25% si 58%, pe cand in randul copiilor albi de aceeasi varsta incidenta este intre 2% si 18,5%. Copiii nascuti prematur si cu greutate mica la nastere prezinta o incidenta mai mare a afectiunii decat cei nascuti la termen (75% la cei cu greutatea la nastere intre 500 si 1500 de grame). Pacientii cu alte afectiuni precum sindromul Beckwith-Wiedeman, sindromul Hurler, trisomiile 13, 18 si 21, hipotiroidism congenital sau cei care necesita dializa peritoneala, prezinta o incidenta mai mare a herniei ombilicale.

Cum se trateaza hernia ombilicala?

Se cunoaste de multi ani ca herniile ombilicale se vor inchide spontan, prin urmare este sigur sa tinem pacientii sub observatie pana la varsta de 3-4 ani, varsta pana la care, de obicei, apare inchiderea spontana a defectului.

Bandajele compresive si alte solutii de a mentine hernia redusa, nu grabesc inchiderea orificiului ombilical si pot cauza iritatii si ulceratii ale pielii, fiind astfel nerecomandate. Studii prospective, atat in randul populatiei albe, cat si in randul populatiei de culoare au demonstrat inchiderea spontana a orificiului ombilical in 83% pana la 95% din cazuri pana la varsta de 6 ani. Alt studiu a aratat ca 50% din herniile persistente la copii pana la 5 ani se vor inchide pana la varsta de 11 ani.

Pericolul principal asociat cu  terapia conservatoare este reprezentat de posibilitatea aparitiei incarcerarii sau strangularii. Studiile efectuate au aratat ca aceste complicatii au o incidenta foarte mica, de 0,2 %. Pacientii cu defecte mici ale fasciei (0,5 pana la 1.5 cm) sunt mai predispusi la incarcerarestrangularea cu sau fara necroza intestinala fiind extrem de rara.

In general, informand apartinatorii asupra semnelor si simptomelor incarcerarii (formatiune mai dura decat de obicei,  nerductibila prin presiune, agitatie, varsaturi, oprirea tranzitului  intestinal, etc.), alaturi de consultul periodic, ar trebui sa asigure o perioda de observatie lipsita de riscuri, permitand inchiderea spontana.

In cazul in care pacientul necesita interventie chirurgicala, spitalizarea are o durata  de o zi sau doua. Incizia este semicirculara infraombilicala (smiley incision), se rezeca sacul herniar , iar fascia se sutureaza transversal cu fire nerezorbabile. Tegumentul se sutureaza cu fir intradermic, rezorbabil. Nu exista restrictii alimentare sau de orice alta natura.

Hernia-ombilicala-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-03

Sfaturi pentru parinti

E posibil sa vi se propuna interventia chirurgicala chiar la varsta de un an sau doi. Sfatul meu e sa cereti o a doua opinie. Este foarte posibil sa nu fie nevoie de interventie si defectul sa se inchida spontan. Refuzati de asemenea bandajele compresive. Nu au absolut nici un efect!

Va invit sa cititi si articolul referitor la hernia inghinala.

Dr-Adrian-Surd-medic-specialist-chirurgie-pediatrica-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-adi-surd In speranta ca v-am ajutat cu informatii utile,
va doresc multa sanatate!
Dr. Adrian Surd, medic specialist Chirurgie Pediatrica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Responsesto “Hernia ombilicala”

 1. alina says:

  Am doi copii si cel mare are hernie de buric care i sa retras iar akum a aparut iar. Dna dr de familie nu a zis nimic. Trebuie operatie neaparat? Are 5 ani

 2. RAdics Andreea says:

  Buna ziua, baietelului meu i-a iesit buricul in afara la varsta de doi ani ( acum are doi ani si trei luni).Pana atunci buricul fusese inauntru, normal. Credeti ce este vorbe de o hernie ombilicala? Multumesc!

 3. Buna ziua. Băietelul meu a avut o forma de hernie ombilicala, iar cand s-a inchis buricelul a ramas o formatiune din piele in afara. Medicii au spus ca se numeste granulom si trebuie operat. Nu a supurat niciodata buricelul. Copilul are 9 luni acum. Cand ar trebui facuta o astfel de operatie? Se poate face si cu laserul? O zi frumoasa!

 4. Lidia Moldovan says:

  Buna ziua, avem un bebe de 6 sapt si 4 zile si am observat ca are o hernie ombilicala care a tot evoluat. La inceput nu era problematica, chiar medicul de familie ne-a spus ca arata in regula. Va rugam sa ne sputeti parerea dvs. Va trimitem pozele in emailul de la contact.

 5. Alina says:

  Bina seara am un bebe de o luna si o saptamana am fost la pediatru ni sa comfirmat ca este o hernie este unflat in partea stanga sus parerea ei a fost caeste de operatie asteptam programatea la chirurg intrebarea mea este se poate face operatie asa mic??

 6. Miclea Dorina, Cluj-Napoca says:

  Buna ziua.
  Băiatul meu are 4 ani si 5 luni. A avut hernie ombilical ce s-a vindecat spontan. Dar acum, urmare tusei dintr-o pneumonie însoțită de enterocolita pare ca s-a redeschis.
  Mai sunt sanse sa se vindece spontan dinnou la vârsta aceasta sau ar fi indicată operația pt a nu creste in dimensiune? După perioada de covalescenta si a varicelei ce s-a legat de noi desigur. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CommentLuv badge