Hernia inghinala

Operatia de hernie inghinala ramane una din cele mai frecvente interventii chirurgicale la pacientii de varsta pediatrica.

Din experienta mea, cel mai frecvent sunt diagnosticate pana la varsta de 3 luni, insa pot fi diagnosticate si la copii cu varsta  de peste 10 ani. Varsta optima pentru interventia chirurgicala este intre 1 si 3 ani, atunci cand nu apar complicatii. La cei cu hernii strangulate in antecedente interventia se efectueaza cat mai degraba cu putinta.

Hernia inghinala afecteaza ambele sexe, fiind insa mult mai frecventa la baieti.

Ce este hernia inghinala?

Herniile inghinale indirecte sunt congenitale, tind să fie familiale şi se pot manifesta clinic la orice varstă. Sunt mai frecvente la sexul masculin şi pot apărea sub forma unui scrot continand lichid care işi modifică dimensiunile datorita neinchiderii si persistentei canalului peritoneo-vaginal.

Hernia-inghinala-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-01

Lichidul din jurul testiculului care persistă după varsta de 4-6 luni se considera a fi cauzat de o comunicare cu cavitatea peritoneala; aceasta comunicare este un sac herniar. Se rezerva termenul de “hidrocel” pentru hidrocelul izolat, observat adesea la nou-nascut şi care se remite spontan. Hidrocele mai pot fi intalnite şi la pacienti varstnici. Sunt uneori de cauza inflamatorie sau traumatica si cel mai adesea sunt autolimitante (se rezolva spontan, fara interventie din exterior).

Cum se manifesta hernia inghinala?

O hernie inghinala la sexul masculin se poate prezenta ca o tumefacţie (umflare) deasupra pliului inghinal şi aproape de baza penisului sau se poate extinde în scrot.

Hernia-inghinala-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-02

La sexul feminin, protruzionarea (umflatura) survine in aproximativ acceiasi zona dar uneori se va orienta spre cranial, astfel incat tumefierea este simtita puţin mai sus. Cel mai frecvent organ care ocupa sacul herniar la sexul feminin este ovarul.
Hernia-inghinala-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-03

 

Cum se diagnosticheaza hernia inghinala?

De cele mai multe ori medicul de familie sau medicul pediatru este cel care ridica suspiciunea existentei unei hernii, diagnosticul acesteia fiind insa confirmat cu certitudine de medicul chirurg, singurul in masura sa stabileasca daca este sau nu nevoie de interventie chirurgicala.

Diagnosticul herniei inghinale poate fi dificil la copii si sugari, deoarece sacul nu are intotdeauna continut. Poate fi de ajutor palparea cordonului spermatic unde acesta incruciseaza tuberculul pubian. Rularea cordonului sub degetul examinatorului va evidentia frecvent semnul “manusii de matase“, care este o alunecare a deferentului si a vaselor spermatice, cand degetul face miscari de du-te – vino.

Experienta in palparea multor cordoane spermatice normale va permite diferentierea cordonului unui sac herniar. Semnul “manusii de matase” poate fi simtit si cand exista un lipom(acumulare de grasime) al cordonului. Desi nu exista deferent si vase spermatice care sa alunece in peretele sacului herniar la femeie, adesea medicul poate avea aceeiasi senzatie la palparea ariei corespunzatoare la sexul feminin.

Hernia-inghinala-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-chirurgie-pediatrica-adrian-surd-adi-surd-04

Protruzionarea intestinului in sacul herniar prin inelele intern si extern produce constrictia fluxului venos in viscerul herniat si survine incarcerarea acestuia ca rezultat al tumefierii. Strangularea se produce daca si cand presiunea arteriala este depasita si incepe procesul de necroza. Reducerea herniei este usurata de apasarea spre in jos pe peretele abdominal a degetelor chirurgului pentru a disloca intestinul proximal tumefiat. Astfel se creeaza o palna fluxului sanguin si aparitiei necrozei ovariene.

Exista o controversa in chirurgia pediatrica asupra celei mai bune metode pentru a determina daca exista o hernie si de partea opusa celei unde este evidenta clinic. Explorarea partii contralaterale este cea mai simpla cale de a determina prezenta unui sac herniar iar daca se gaseste unul, va trebui indepartat. Personal nu recomand de rutina efectuarea explorarii contralaterale decat atunci cand este evident ca exista o persistenta de canal peritone-vaginal sau peritoneolabial si pe acea parte.

Cand se intervine chirurgical?

Interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai devreme la micutii carora in sacul herniar s-au decelat viscere (organe) abdominale si in urgenta la cei cu hernie nereductibila, datorita riscului de compromitere vasculara si necroza organului din sacul herniar (ovar, intestin).

La pacientii cu persistenta de canal peritoneo-vaginal, respectiv peritoneo-labial, cu sac herniar ce nu are continut sau are continut lichidian, interventia se efectueaza in jurul varstei de un an, deoarece dupa aceasta varsta sansele ca acesta se se inchida spontan sunt  nule.

Interventia propriu-zisa consta in ligatura la baza a canalului si excizia sacului herniar, la baietei fiind necesara o atentie sporita in disectia ductului deferent si a vaselor spermatice de sacul herniar. Lezarea acestora poate duce la alterarea sau abolirea functiei testicolului de pe acea parte. Spitalizarea are o durata de 1-2 zile, plaga se sutureaza cu fir intradermic rezorbabil pentru a evita discomfortul suprimarii firelor.

Ce complicatii pot sa apara?

  • Preoperator sau daca se refuza interventia chirurgicala poate aparea strangularea sau incarcerarea, uneori cu simptomatologie de ocluzie intestinala (agitatie, varsaturi, absenta tranzitului intestinal), cu posibila compromitere a vascularizatiei organului herniat.
  • Postoperator pot aparea hematome scrotale sau inghinale, seroame ale plagii care se rezolva spontan.
  • Recidiva este extrem de rara, mai frecvent la pacientii sub un an datorita dezvoltarii si implicit rezistentei  insuficiente a structurilor anatomice din regiunea inghinala.

Sfaturi pentru parinti

  • daca aveti un baietel cu varsta sub un an si chirurgul va spune ca are hidrocel si va propune interventia chirurgicala, refuzati categoric, cu exceptia cazurilor in care acesta a crescut brusc in doar cateva zile iar micul pacient da senzatia unui oarecare discomfort. Chiar daca dimensiunile hidrocelului sunt uneori impresionante acesta are sanse mari sa dispara pana la varsta de un an (nu reprezinta o urgenta);
  • daca aveti un copil cu hernie inghinala bilaterala si vi se propun 2 interventii chirurgicale, refuzati categoric. In orice tara civilizata hernia inghinala bilaterala se trateaza intr-o singura sedinta. Se evita astfel o a doua anestezie (desi complicatiile anestezice sunt extrem de rare acestea exista si nu trebuie neglijate). Rezolvarea herniei intr-o singura sedinta nu dubleaza timpul interventiei. Trebuie avut in vedere ca inductia anesteziei si trezirea micului pacient dureaza uneori cat interventia in sine. De asemenea nu trebuie neglijat comfortul parintilor si a micului pacient,  evitand inca o internare si o a doua perioada de recuperare postoperatorie. Timpul de refacere a micului pacient si vindecara plagii sunt aceleasi indiferent daca interventia este uni sau bilaterala. Acest sfat este valabil si in cazul testiculului necoborat sau ectopiei testiculare!
Dr-Adrian-Surd-medic-specialist-chirurgie-pediatrica-ChirurgPediatruCluj.ro-fimoza-hernie-chirurg-pediatru-adi-surd In speranta ca v-am ajutat cu informatii utile,
va doresc multa sanatate!
Dr. Adrian Surd, medic specialist Chirurgie Pediatrica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

33 Responsesto “Hernia inghinala”

  1. georgiana says:

    Buna ziua,
    Am un baietel de 3 ani si 10 luni si are hidrocel drept.Doctorul care l-a consultat a zis ca trebuie operat urgent.Este adevara?

  2. Nico says:

    Buna seara! La copiii cu hernie inghinala, exista simptome dinainte de a se stii ca are hernie? Ma refer la varsaturi, dureri? Daca nu s-a descoperit pana la 1 an hernia, se poate descoperi ulterior ? Adica ea exista sau se face in timp? Multumesc!

  3. aura says:

    Buna ziua! Băiețelul meu in vârstă de 6 ani a fost operat acum cateva luni de hernie inghinala. Medicul care l a operat ne a spus la momentul respectiv faptul ca organele genitale nu sunt suficient de dezvoltate pt. vârstă de 6 ani si pt. aceasta ar trebui sa ii administrat un medicament horminal, respectiv “Gonadotropine”.Nu i am administrat pana acum acest medicament si as vrea sa stiu daca există un al medicament pt.a corecta aceasta problemă si daca este recomandata administrarea la vârsta de 6 ani a unui medicament hormonal.

  4. Ancuta says:

    Bună ziua. Băiețelul meu de trei luni jumătate a fost operat acum 3 săptămâni de hernie inghinala. După operație a făcut secreție la plaga, a primit antibiotic și i-a trecut. Tăietura S-a închis dar acum are niște besici pe tăietură. Este normal? Care poate fi cauza? Mulțumesc.

  5. Daniel says:

    Buna ziua,

    Este necesara folosirea plasei la operatia laparoscop pentru o fetita de 6 ani jumatate cu hernie inghinala de dimensiuni 9mm x 1 cm?

  6. Raluca says:

    Buna seara, am un băiețel de 6 luni care a fost diagnosticat cu hidrocel comunicant la ambele testicule. Am fost la doctor si a zis să îi urmarim evoluția.se poate retrage lichidul evitând operația? Dacă v a merge pe picioare repede îi va dauna? Precizez ca nu sta pe burtă..nu îi place..sta decât în fundulet si in picioare câteodată. Anestezia generala e periculoasa la o vârstă așa mică? Trebuie să îi facem operația până la 1 an sau să așteptăm să facă 1 an? Mulțumesc

  7. Marcel says:

    Buna ziua, baietelul meu in varsta de 2 ani si 6 luni a fost diagnosticat cu hernie inghinala, dar dl. dr. a spus sa il urmarim daca se umfla pe partea dreapta si sa ne intoarcem la control peste aprox. O luna, dupa prima saptamana eu nu am observat diferente intre dimineata, pranz si seara ( dupa parc, alergari joaca), daca sta in picioare totul imi pare normal, daca sta culcat la fel, credeti ca o alta parere ajuta?

  8. Lavinia Bercea says:

    Bună ziua. Băiețelul meu de 2 ani și 8 luni prezintă inghinal o umflatura în partea dreapta și bănui a fi hernie inghinala. Întrebarea mea e: as putea ajunge la dvs pt consult și eventual intervenție dacă e cazul?
    Mulțumesc mult.
    Lavinia Bercea

  9. ana says:

    buna ziua, am bebelus de 8 saptamani si are hernie omblicala si inghinala ,iar de cateva zile hernia inghinala a coborat in testicul insa este reductibila. copilasul s-a deshidratat de doua ori si mananca foarte putin si cu greata ,iar de un timp plange fara motiv. as vrea sa ii fac un ct sau niste invegtigatii mai concludente. dvs ce parere aveti? va multumesc !

  10. Neacsu Alina says:

    Buna ziua! Bebelusului meu ia aparut o umflatura in partea stanga sus, la pediatrie mi.a sp ca are hernie inghinala di ca trebuie sa astept ca ei opereaza doar dupa 1 an( bebe are 2 luni jum)! Acum intrebarea mea este urmatoarea ” Ce ma sfatuiti sa fac sa merg la Bucuresti sau se va vindeca? ” Cand este cel mai bine sa.l operam?”

  11. Padurariu Georgiana says:

    Buna ziua! Am o fetita de 2 ani si 8 luni care in urma unei raceli cu tuse foarte puternica si in urma unui puseu de plans i-a aparut in partea dreapta o umflatura. A fost vazuta de 2 chirurgi pana acum care au disgnosticat-o cu hernie inghinala dreapta. Unul din ei nu a simtit hernia la palpare dar in urma a celor spuse de mine a pus diagnosticul. Cel de-al doilea medic a simtit la palpare o mica hernie. Ecografic nu s-a vazut nimic. Considerati ca trebuie operata? Ar trebui sa facem si alte investigatii?
    Multumesc!

  12. Ana says:

    Buna ziua, hernia inghinala bilaterala operata mai poate recidiva in cazul in care pacientul are aproape 1 a, ne confruntam cu durerile din cauza dintisorilor si are episoade frecvente de plans? Va multumesc!

  13. Anamaria Cozma says:

    Bună ziua am un bebeluși care are hernie și a zis ca trebuie operat dar nu ma la 2 ani ce i de făcut ca i uflat și îl doare are o luna și o săptămână bebelușul.

  14. Iordache says:

    Am un bebe de o lună iar medicul suspectează că ar avea hernie inghinala. Are un testicul mărit. Cand se intervine chirurgical?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hernia ombilicala | Chirurg Pediatru Cluj - […] Va invit sa cititi si articolul referitor la hernia inghinala. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CommentLuv badge